Utorak, 28. 2. 2017.

20. veliki mali karneval s 940 maškarica

Po svemu je  20-i veliki mali karneval bio izniman: od okrugla dva desetljeća do broja djece i odraslih uključenih u maškarane skupine, čak 18 grupnih maski i, ne manje važno – prekrasan sunčan dan nakon prethodnog kišnog dana i noći.  Reakcije oduševljenih roditelja i voditelja stižu e-mailovima i na Facebook stranicu DND-a.  Niste u subotu stigli na Trg slobode? Fotografije će dočarati dio priče, slova još malo, ali pravu atmosferu ste propustili.

Klaunica Ema obavila je, kao uvijek, svoj zadatak meštrice karnevala, vrhunski, a kad joj se u drugom dijelu pridružio i Vale, animatorska turbo energija mogla se osjetiti i pod prstima.  A prvi su pred publiku izašli mali trolovi iz DV Radost iz Baderne, skupina mješovita uzrasta i šarenih kostima.  Šareni pužići stigli su iz Cipelića, a maske su im bile jednostavne, ali maštovite.   „Ja sam klaun lutalica, uvijek spreman i pun trica da nasmijem vaša lica“, recitirala je velika klaunica Ema pozivajući konkurenciju iz DV Radost – 20 malih i čak 25 velikih klauna. Iz Paperina su doplutale Nuvole – njih 60 malih i 16 odraslih imali su pune ruke posla, jer je vjetar naumio oblake raspršiti na sve strane. Žive klavirske tipke sigurno niste nikada vidjeli – smisli su ih u Crvenkapici, a male su se tipkice pokretale onako kako su nalagali  prsti odraslih svirača, Tanite i Valeta: „Mi smo tipke male i stvarno nismo znale da slične smo klaviru, al’ samo na papiru. Naši pijanisti tu su sad , stoga poslušajte ovaj glazbeni sklad“, poručile su tipke svojim plesom.

Još 25 djece iz Crvenkapice nastupilo je s grupnom maskom super naziva: Borba na tanjuru. Poruka je bila: „Nikad nema mira između krumpira, mesa i salate – toliko da znate. Jedno drugo gura do ruba tanjura. Čak i preko ruba, to je borba gruba“. A buka je bila samo takva dok su mališani lupali po metalnim tanjurima.

Podjednak broj djece i odraslih iz DV Radost predstavio se skupnom maskom Matematika, Kišica, Vile i vilenjaci, a više se roditelja nego djece uključilo u grupnu masku Abeceda – oni su s djecom oslikali i majice u koje su se maskirali – rukom, maštovito i veselo.  Posebno su zanimljivi bili zubići – jednostavne maske, a tete su nosile četkice za zube načinjene od slamki, efektne i, čini se, djelotvorne.  Jedna je grupa iz Radosti dočarala priču o vodi, a puno im je značila pomoć roditelja.  Radost se, na kraju, predstavila i s dvije zanimljive životinjske grupe – lavići koji hrabro rastu da postanu kraljevi i paperjaste bijele ovčice odjevene u kostime izrađene od kuglica vate.

A u jednom trenutku Vale se oglasio kao pas, a Trg slobode okupirala su ne 101, nego 257 dalmatinaca iz DV 101 dalmatinac – veliki mali, velike i male, a teta Maja predvodila je povorku i ples uz pjesmu „Who let the dogs out“. Bilo je lijepo vidjeti roditelje i djecu nakon maskenbala kako se još točkasti i dalmatinasti šeću gradom i nakon što je odzvonilo podne.

No, to nije kraj. Nećemo zaboraviti duhovitu i poučnu grupnu masku iz DV Smiješak naslovljenu „Prometna priča“ – auti iz mašte ili filmova i vatrogasni kamion oživjeli su kartonske kutije, a bilo je među djecom prometnih zebri, semafora velikih i malih, pa i policajaca i policajki.  Plesali su prometni red i prometni kaos.

Među gotovo tisuću maski imali smo i susjedice i susjede iz višnjanskog vrtića  maskirane u  – voćnu salatu, koju su tete miješale velikim žlicam i pirunima od kartona.

Šlag na kraju bila je skupina osnovnoškolaca iz streličarske i dramske radionice Društva Naša djeca, u grupnoj maski Osmjeh. Jednostavnom plesnom koreografijom na pjesmu “Kad bi svi ljudi na svijetu“ poručili su: „Naš se osmjeh svuda širi, naša radost iz svake maske viri. Mi rastemo od osmjeha, a tužni smo zbog podsmjeha – i podsmjeh je vršnjačko nasilje.“

Ni ovaj veliki mali karneval ne bi bio moguć bez posebnog truda čitave male vojske volontera i volonterki koji su pomagali u organizaciji, provedbi: ukrašavanje Trga, postavljanje ograda, dežuranje na „vratima“m, podjela sokova i fritula djeci,  animiranje djece na putu prema Trgu slobode. Imali su pune ruke posla jer je u 18 maškaranih skupina bilo 561 dijete, 64 odgajatelja/ice i 315 roditelja, da  ne spominjemo maškaranu djecu koja nisu došla organizirano, ali su željeli biti dio karnevala i odrasle koji su pokušavali pronaći poziciju što bliže ogradi, kako bi bolje vidjeli, odnosno turiste koji su željeli snimiti što bolju fotografiju ili video.

U sve je maske uloženo jako puno truda, izrađivane su mahom od najpristupačnijih materijala. I kišobrani su bili od kartona i folije, ali ušarenjeni s puno strpljenja i volje,  a iz gradskog proračuna je s po 5 kuna sponzoriran  materijal za masku svakog uključenog djeteta.

NOVOSTI

 • Zabavna ljetna baza DND-a 2020.

  [vc_row][vc_column][vc_column_text]Dragi roditelji, i ovog ljeta želimo djeci omogućiti provođenje slobodnog vremena na kreativan način, uz igre u moru i na kopnu, ...

 • Grota na grotu, kažun

  Prva od šest radionica planiranih u projektu Hižica puna priča protekla je sjajno u prostoru Mjesnog odbora Fuškulin. Četrnaest djevojčica ...

 • Predstavili smo "Hižicu punu priča"

  S Irides Zović, voditeljicom Gradske knjižnice Poreč koja nam je projektni partner, predstavili smo u gradskoj vijećnici gradonačelniku Lorisu Peršuriću, ...

 • Osma Zabavna ljetna baza

  Osma Zabavna ljetna baza završena je 17. kolovoza feštom punom emocija, jer je to posljednji ljetni kamp DND-a u prostoru ...

 • Druga smjena Zabavne ljetne baze

  U drugoj smjeni Zabavne ljetne baze imali smo četiri skupine djece – bila je potreba oformiti još jednu grupu srednjeg ...