Ponedjeljak, 25. 3. 2019.

7. susret „Stihovi ne priznaju granice”

Na prvi dan proljeća, koji je i Međunarodni dan pjesništva, organizirali smo sedme susrete djece pjesnika „Stihovi ne priznaju granice”, ove godine u malo izmijenjenom formatu. U dogovoru s nastavnicama, knjižničarkama i ravnateljicama škola pozvali smo do troje djece osnovnoškolskog uzrasta, koji i inače pišu stihove. Poziv je išao svim osnovnim školama u Poreču i okolnim općinama.

Stihove je došlo govoriti 20 djece, desetak njihovih nastavnica, jedna ravnateljica i jedan tata iz OŠ Poreč, OŠ Finida-područna škola Nova Vas, TOŠ Bernardo Parentin, OŠ Tar-Vabriga, OŠ Jože Šurana Višnjan, OŠ Vladimira Nazora Vrsar i OŠ Joakima Rakovca Sveti Lovreč.

Vesna Milanović, volonterka DND-a, knjižničarka u Osnovnoj školi Poreč, koja je s nekadašnjom tajnicom DND-a osmislila ovu manifestaciju, kao i dosadašnjih godina nadahnuto je vodila susret mladih pjesnika i pjesnikinja, ohrabrujući ih i potičući.

Stihovi otkrivaju djecu koja su vješta u korištenju riječi, koja vladaju jezikom, znaju se izraziti metaforom, slikom, a govore i o onome o čemu djeca razmišljaju, kao i o vrijednosnom sustavu koji usvajaju odgojem i interakcijom s vršnjacima.

Susret je protekao u hipu. Smiješak na dječjim licima otkriva zadovoljne i ponosne autore/ice stihova na književnom hrvatskom, talijanskom jeziku i na čakavštini. Iskra, koje je stihove napisala na talijanskom jeziku, potrudila se za one koji ne razumiju, prevesti ih na hrvatski. A čakavski su svi razumjeli – pa stihovi ne priznaju granice, zar ne!

Ljepota riječi ostavila je čaroliju u DND-u i nakon što su se mlade pjesnikinje i pjesnici vratili u školske klupe. Prigodnu pjesmu dijelimo i na našim stranicama, a ostale se mogu pročitati na FB stranici, svakog dana od početka proljeća – ukupno 17 radova.  

PROLJEĆE

Kad začujem žubor vode

Meni tuga odmah ode.

Kada čujem cvrkut ptice

Meni osmijeh dođe na lice.

I kada se na njihaljci odmaram

Ja čudno škripanje stvaram.

Ajla Jahić, učenica 4. a razreda OŠ Tar-Vabriga

NOVOSTI

 • Osma Zabavna ljetna baza

  Osma Zabavna ljetna baza završena je 17. kolovoza feštom punom emocija, jer je to posljednji ljetni kamp DND-a u prostoru ...

 • Druga smjena Zabavne ljetne baze

  U drugoj smjeni Zabavne ljetne baze imali smo četiri skupine djece – bila je potreba oformiti još jednu grupu srednjeg ...

 • Prva smjena Zabavne ljetne baze

  Prva smjena Zabavne ljetne baze već je iza nas. Veselje i smijeh proizvodilo je 75 djece, svakog dana os 6:45 ...

 • Doviđenja do novih radionica na jesen

  Posljednjih dana DND je postao malo kazalište - jedna za drugom redale su se posljednje radionice iz programa Kvalitetno slobodno ...

 • Upute za ispunjavanje obrasca za prijavu u kamp

  [vc_row css=".vc_custom_1556881902733{margin-bottom: 50px !important;}"][vc_column][vc_column_text]Dragi roditelji, budite spremni u ponedjeljak ujutro. Imajte uz sebe OIB djeteta: Klikom na link odaberite uzrast ...