Četvrtak, 28. 2. 2019.

Dan ružičastih majica

„Bi li ti obukao/la svoju roza majicu?“ pitanje je koje smo postavili učenicima/ama osnovnih i srednjih škola, pa sa srednjoškolcima i srednjoškolkama TUŠ Anton Štifanić osmislili čitavu akciju kojoj je cilj suzbijanje vršnjačkog nasilja. 

Inspirirani pričom i solidarnošću među mladima, učenici/ce Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, uz podršku partnera na projektu „Volontiranje To Go“, osmislili su i proveli niz aktivnosti. Vršnjaci/kinje iz SŠ Mate balote pridružili su im se u izradi plakata kojima su pozivali/e zainteresirane na pružanje podrške prevenciji vršnjačkog nasilja. Učenici/ce su sudjelovali u izradi poruka podrške namijenjenih široj populaciji (pod motom „Uzmi što ti treba“), koje su kao dio izložbe „Sva Lica Ljubavi“ najavljivale i pozivale građane/ke na obilježavanje Dana ružičastih majica. Kroz navedene aktivnosti ostvarena je suradnja i s Talijanskom osnovnom školom Bernarda Parentin Poreč. Učenici/ce TUŠ Antona Štifanića Poreč sudjelovali su i puhanju balona te izradi ružičastih majica od kartona, na koje su učenici/ce Osnovne škole Poreč ispisivali/e riječi podrške za osobe koje su doživjele ili doživljavaju nasilje.

Sve je to bio uvod za završnu „Aleju ružičastih majica“ koja je povezala TUŠ Antona Štifanića, Osnovnu školu Poreč, Srednju školu Mate Balote, a ružičasto je zasjala i Talijanska osnovna škola Bernarda Parentina. Na ogradi Osnovne škole Poreč, postavljeni su baloni i ružičaste majice od kartona na kojima su učenici napisali svoje poruke, kako bi pomogli suzbijanje nasilnog ponašanja među vršnjacima.

Treći b razred: Budi pametan i prvi popusti; Budi pametniji od onog tko se želi tući; Budi dobar prema svim ljudima. Iz 1 c: Nije važno kako izgledaš, važno je da si dobar; Kad bi svi bili isti, bilo bi dosadno; Ako je netko tužan, pokloni mu cvijet. A iz 6c; Zašto da mi se rugaš ako me možeš usrećiti; Razmišljajte kako će se drugi osjećati. Prvašići iz Žbandaja: Nemoj tući drugo djecu zato jer ih boli jako, onda plaču jako; Ne govori teške riječi. . Nasilje je velika greška, konstatiraju učenici 2a, a oni iz 2 c misle da „Nasilje nije smiješno ni zabavno. Učenici 5 c konstatirali su da Osoba koja vrijeđa druge nezadovoljna je sobom i poručuju Razmisli prije nego što napraviš.

Dan ružičastih majica obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju jer je odjenuo ružičastu majicu, čime je simbolično podržao svoju majku oboljelu od karcinoma dojke. Učenici/ce su se solidarizirali/e sa zlostavljanim dječakom i pojavili se u školi u ružičastim majicama. Dan ružičastih majica, kontinuirano se obilježava posljednje srijede u veljači, a ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

Obilježavanje Dana ružičastih majica u Poreču jedna je od volonterskih akcija osmišljenih i provedenih u okviru projekta „Volontiranje To Go“ koji provodi Centar za građanske inicijative Poreč, u partnerstvu s Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, Društvom Naša djeca Poreč te Volonterskim centrom Istra. Projekt financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

NOVOSTI

 • Osma Zabavna ljetna baza

  Osma Zabavna ljetna baza završena je 17. kolovoza feštom punom emocija, jer je to posljednji ljetni kamp DND-a u prostoru ...

 • Druga smjena Zabavne ljetne baze

  U drugoj smjeni Zabavne ljetne baze imali smo četiri skupine djece – bila je potreba oformiti još jednu grupu srednjeg ...

 • Prva smjena Zabavne ljetne baze

  Prva smjena Zabavne ljetne baze već je iza nas. Veselje i smijeh proizvodilo je 75 djece, svakog dana os 6:45 ...

 • Doviđenja do novih radionica na jesen

  Posljednjih dana DND je postao malo kazalište - jedna za drugom redale su se posljednje radionice iz programa Kvalitetno slobodno ...

 • Upute za ispunjavanje obrasca za prijavu u kamp

  [vc_row css=".vc_custom_1556881902733{margin-bottom: 50px !important;}"][vc_column][vc_column_text]Dragi roditelji, budite spremni u ponedjeljak ujutro. Imajte uz sebe OIB djeteta: Klikom na link odaberite uzrast ...