TITLE

DESCRIPTION

Prva radionica o participaciji u 5b

Prvu informativnu radionicu u sklopu projekta “7 zlatnih pravila dječje participacije”, koji financira Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, održale smo u 5b razredu, prema rasporedu koji je sačinila školska pedagoginja Suzana Uzelac. Projektom je predviđeno održati informativne radionice u svih 6 petih razreda u OŠ Poreč i u petom razredu TOŠ Bernardo Parentin, prema dogovoru s tamošnjom psihologinjom Katerinom Bartoli.
U 5b bilo je vrlo zanimljivo, jer je to mali razred od samo 16 učenika, koji su bili spremni na suradnju i naučiti nešto novo.
U jednom školskom satu odigrali smo dvije igrice koje su nas podsjetile na dječja prava i na neka pravila dječje participacije. Za početak, naučili smo što je participacija, što je UN Konvencija o dječjim pravima i koja su to dječja prava. Na tome se temelje i pravila participiranja u odlukama koje ih se tiču – kao što je izbor predsjednika/ce i zamjenika/ce predsjednika/ce razreda.
Većina djece izrazila je spremnost nastaviti učiti kroz igru o tome kako sudjelovati u donošenju odluka koje ih se tiču.
Radionicu su vodile Sniježana Matejčić i Sunčica Damjanović.