Utorak, 9. 10. 2018.

Urnebesni Dječji tjedan

Dječji tjedan je iza nas a bio je pun dječjeg smijeha. Volonterka tata Snje bila je u vrtićima, ili su djeca došla u DND kako bi im u sklopu Bajkaonice čitala bajke i igrala se s njima. Ovoga puta bajke su bile priče iz DND-ove slikovnice Poznati Porečani kad su bili mali i djeca su pažljivo slušala o porečkoj pjesnikinji Lini i dječaku koji je skupljao školjke.

Veselje na Trgu slobode ove nam je godine promaklo – kad smo sve pripremili za dolazak mališana iz vrtića, počela je kiša – krafne su pojeli u svojim vrtićima. Kiša, međutim, nije omela prijem za članove i članice dječjeg foruma kod gradonačelnika Lorisa Peršurića. Bilo je korisno uz obostrano uvažavanje i obećanje da će se još više truditi. Volonterke Snježana Lehman i Dunja Klarić od ove jeseni vode Dječji forum i sigurno će se to pokazati korisnom pričom za djecu i za odrasle Porečane i Porečanke.

Najurnebesnije je bilo učenicima trećih razreda OŠ Poreč i TOŠ Bernardo Parentin koji su jedno dopodne tragali za blagom u starom gradu. Potraga je smišljena u suradnji sa Zavičajnim muzejem Poreštine i bila je vrlo inspirativna i edukativna – djeca su naučila ili ponovila znanje o porečkim povijesnim spomenicima i usput se zabavljala pokušavajući naći blago. Jedna se grupa poslužila kraticom, kako bi prva došla do blaga, ali su se morali vratiti i utvrditi gradivo, Na kraju su dvije grupe došle nadomak rješenju u isti vrijeme – našle su se u pat poziciji jer je jedna grupa zadržala ključ a druga upute o tome u koju ključanicu dolazi ključ, da bi se došlo do blaga. Suradnja ih je dovela do škrinje s čokoladnim eurima, koje su podijelili među sobom. Početak i kraj potrage bio je u lapidariju muzeja, a djeci se igra svidjela, pa se nadaju novim izazovima.  U igru su bili uključeni volonteri Snježana Lehman i Goran Prodan, a posjetio nas je i novinar urednik s Radio Centra.

U Dječji tjedan smjestili smo i dio radionica osmišljenih u projektu Bankelica koji se odvija uz financijsku potporu Nacionalne zaklade zaklade za razvoj civilnog društva a cilj mu je da djeca s likovnim umjetnicima  izrade četiri dječje klupe za javne prostore. Skupina djece iz Cipelića radila je s Marinom Đelalijom Jakominić i uz pomoć svojih teta i DND-ove volonterke Renee Aherron, a sljedećeg dana okuipla se grupica od 9 djece starije dobi, koji su s Đaninom Božićem i uz pomoć volonterki Renee i Ive Negro oslikavala coke.

NOVOSTI

 • Bankelice

  Počeli smo projekt koji smo nazvali Bankelica, koji nam financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a kojem je cilj ...

 • O Zabavnoj ljetnoj bazi 2018

  Ovogodišnja  ZLJB bila je, kao i sve prije nje, jedinstvena - po onih 312 poznatih i novih lica koja su ...

 • Pokrećemo znanstvene radionice

  Djeci i roditeljima nudimo temu za razmišljanje - nove cjelogodišnje radionice koje bi djecu uvele u svijet znanosti. Podijelili smo ...

 • Obilježeni Dani hrvatskog jezika

  Dane hrvatskog jezika i ove smo godine obilježili na zabavan i poučan način. U petak, 16.03.2018., u osnovnoj školi ...

 • Sa 21- velikog malog karnevala - bolje ikad nego nikad

  Kasnimo s viješću o karnevalu, ali bolje ikad nego nikad. Volimo kad je početak godine šaren i urnebesan, a ovaj ...