TITLE

DESCRIPTION

Vrijediš onoliko koliko jezika znaš?

Europski dan jezika prilika je ukazati na jezično bogatstvo starog kontinenta, ali je i super prilika za naučiti nešto kroz igru. I ove smo godine taj dan organizirali akciju na Trgu slobode u suradnji s OŠ Poreč, odnosno s nastavnicom Dunjom Klarić.

Pripremili smo niz podataka o europskim jezicima i top listu najdužih riječi  iz različitih jezika – neki su prolaznici strpljivo čitali podatke, a osnovnoškolce je nastavnica Klarić vodila kroz igru u kojoj su ih koristili. Jedan je razred čak i prirpemio anketu na nekoliko jezika, kojom su turiste željeli propitati o utiscima o Poreču, a drugi razred je naslikao razglednice dobrodošlice koje su podijelili turistima.

Bilo je zabavno, efektno a za trajno korištenje ostao je podatak da najduža riječ u hrvatskom jeziku ima 26 slova:  prijestolonaslijednikovica (supruga prijestolonasljednika). Ta dugačka hrvatska riječ nije ni do gležnja najdužoj europskoj riječi: nordvästersjökustartilleriflygspaningssimulatoranläggningsmaterielunderhåll – suppföljningssystemdiskussionsinläggsförberedelsearbeten, koja dolazi iz švedskog jezika, ima 131 slovo. Otprilike znači: pripremni radovi za raspravu o održavanju simulatora prepoznavanja artiljerijskog naoružanja na sjeverozapadnoj obali.

12 13 14 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11